Испечати

Омлет торта со тиквички и пиперки

Омлет торта со тиквички и пиперки

Состојки

  • 1 поголема тиквичка
  • 2 чешниња лук
  • 1 помал кромид
  • 5 печени црвени пиперки
  • 10 јајца
  • 100 мл млеко
  • 250 гр бело сирење
  • 200 гр крем сирење
  • 3 лажици цврсто кисело млеко или павлака
  • 10на ливчиња свеж босилек
  • сол и црн бибер
  • маслиново масло

Подготовка

На 50на мл маслиново масло запржете ги тиквичките кои предходно сте ги исечкале на ситни коцкички. Заедно со нив пропржете го и лукот, ситно исечкан. Ставете ги на страна да се ладат.

Посебно, на иста количина масло, испржете го кромидот исечкан на полумесечинки и откако ќе омекни, додадете ги пиперките, исечкани или искинати по должина од околу 3см. И нив ставете ги на страна да се ладат.

Во секој сад скршете по 5 јајца и додадете по 50 мл млеко. Посолете и побиберете по вкус и убаво разматете ги со вилушка.

Од секоја смеса испржете по 3 омлети во помало тавче. За секој омлет користете одприлика по 2 лажици маслиново масло.

Додека омлетите се ладат, спремете го филот.
Издробете го сирењето со вилушка, па убаво измешајте го со крем сирењето. На крај вмешајте го и киселото млеко. Босилекот ситно исецкајте го и додадете го во филот.

Филовајте ги наизменично по состав омлетите, при што ќе ставате одприлика по 3 лажици фил врз секој. Најгорниот слој не се премачкува.
Оставете ја омлет тортата во фрижидер убаво да се стегни пред да ја послужите.