Испечати

Замок торта

Замок торта

Состојки

  • 20 јајца
  • 600гр шеќер
  • 200гр мелени ореви
  • 200гр мелени лешници
  • 8 лажици презла
  • 8 лажици презла
  • 4 пецива
  • фил
  • 2л млеко
  • 350гр шеќер
  • 10 жолчки
  • 4 кесички пудинг од ванила
  • 4 лажици густин
  • 200гр бело чоколадо за готвење
  • 350гр маргарин
  • 350гр шеќер во прав
  • декорација
  • 8 корнети
  • 200гр кокос
  • 1 лажичка боја розе за колачи
  • 250гр прашок за шлаг

Подготовка

1 и 3 тесто
5 белки се матат додека се добие цврст снег. Се додава 150гр шеќер и се мати повторно. Со лажица се додаваат 50гр мелени лешници, 2лажици презла и 2 лажици брашно помешани со пециво. Убаво се соединуваат состојките и се пече кора на хартија во плех околу 40 минути на 170 степени.
2 и 4 тесто
Се прави истата постапка само наместо лешници се додаваат по 50гр мелени ореви.

Фил
1,5л млеко се стаа да врие заедно со шеќерот. Во преостанатите 500мл се раствора пудингот и нишестето и се меша убаво. Кон смесата се додаваат изматени 10 жолчки и целата смеса се соединува со зовриеното млеко. Се вари густ крем и се остава да се излади. Се додава и чоколадата искршена на коцки и убаво се меша во кремот додека се растопи.
Маргаринот се мати со шеќерот во прав и се соединува со оладениот крем.

Се реди тортата-прво се става кора со ореви па фил. 2кора со лешници па фил и 3 кора со ореви па фил. Последната кора се сече на 4 дела и се крои вториот спрат. Корите се филуваат и се става врз првиот дел. Се премачкува целата торта со шлаг.
За декорација јас користев кокос во боја-се става кокосот во најлонска кеса и во него се истура растворена боја(пола финџал).Убаво се меша во кесата и се истура на чинија да се исуши. Корнетите се премачкуваат со многу мал слој од филот и се валкаат во кокосот. Дополнителната декорација по свој вкус.
Тортата е доста голема и вкусна, а правена е за Јустина Владислава Кипревска.