Печен лосос со прелив
Состојки
- 4 филети лосос
- 2 лажици мајонез
- 1 лажица сенф
- 1 лажица тартар сос
- 1 лажица сок од лимон
- прстофат шеќер
- сол и црн бибер по вкус
- неколку ливчиња свеж босилек
Подготовка
Филетите лосос ставете ги во тава обложена со пек-хартија. Посолете ги и побиберете ги спема вкус. Ставете ги во загреана рерна на 200 С да се печат 15на минути, не повеќе.
Во меѓувреме измешајте ги мајонезот, сенфот и тартар сосот. Додадете прстофат шеќер, сол и бибер по вкус и лимоновиот сок.
Извадее ја рибата од рерна и одозгора ставете по 1 лажица од подготвениот прелив. Одозгора наросете со искинати ливчиња свеж босилек.
Вратете ја тавата во оган и печете уште 5-7 минути на истата температура.