Баклава со јајца и ореви
Состојки
- 400 гр готови кори
- 250 гр путер/маргарин
- 5 јајца
- 8 лажици шеќер
- 200 гр презла
- 200 гр ситно сечкани ореви
- 185 мл масло
- 6 лажици газирана вода
- 1 пак. прашок за пециво
- 1 пак. цимет
- Шербет
- 1 литар вода
- 850 гр шеќер
Подготовка
Малку поинаква баклава од класичните по својот состав, која не освои уште на првиот залак не само нас дома, ами и сите кои ја пробаа и посакаа рецепт (а ја пробаа многу мина, бидејќи таква и беше намената кога се правеше)
Јајцата и шеќерот убаво изматете ги додека побелат и згустат. Пополека додадете ги киселата вода и маслото и на крај рачно со едносмерно движење вмешајте ги презлата, пецивото, циметот и оревите.
Стопете го путерот/маргаринот.
Баклавата се витка во ролна. За секоја ролна, потребни се по 3 кори. Првите 2 кои се поставуваат една врз друга се попрскуваат со стопениот маргарин, а на третата по целата површина се премачкува со припремениот фил од јајца и ореви. Се витка така што, прво се подвиткуваат страничните делови и потоа се витка во ролна/ролат. Истото се повторува и со останатите кори и фил.
Вака спремената баклава се реди во подмачкана тава и одозгора се попрскува со останатиот стопен маргарин. Доколку процените дека останало повеќе, не го додавајте скрос цел.
Печете на 180С, околу половина час.
Сварете го шербетот, оставајќи да врие 5 минути. Потурете ја баклавата ладна или млака со млак шербет и оставете најмалку неколку часа или најдобро преку ноќ да се впие.