Испечати

Кифли - Детелинка

Кифли - Детелинка

Состојки

  • 600 гр брашно
  • 1 јајце
  • 100 мл кисело млеко
  • 200 мл млеко
  • 100 мл масло
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 паковка сув квасец
  • За премачкување
  • 1 жолчка
  • 100 гр сусам, ким, ленено семе, крупна сол
  • 200 гр салама

Подготовка

Брашното се сее.
Се додава сувиот квасец и пецивото во средината на брашното, па се се замесува.
Замесете заедно со киселото млеко, пресното млеко, маслото.
Додадете јајце, сол, шеќер и месете убаво додека не добиете фино тесто. Покријте го со крпа и нека стаса.
Развлечете кора кога е готово тестото.
Со калап вадете тркалца од тестото како за крофни.
Од истиот калап вадете тркалца и од саламата.
Ставете прво едно тркалце тесто, па едно тркалце салама.
Затворете пак со тесто.
Со ножот засекувајте од крајот кон внатрешноста, да добиете неколку триаголници од кругот.

Видете на сликата.

Секој тријаголник, завртете го навнатре .
Редете во намастен плех, па мачкајте со разматена жолчка прскајте ленено семе, сусам ким, кој што сака.
На секоја детелина ставете по едно парче путер и ставете да се пече.
Печете во загреана рерна на 200 степени.
Штом заруменат вадете.
Покријте со крпа, нека постојат 5 минути, па служете.
На здравје