Испечати

Кремаста чоко торта

Кремаста чоко торта

Состојки

  • за тесто
  • 8 белки
  • 200гр шеќер
  • 3 лажици брашно
  • 3 лажици презла
  • 4 лажици од првиот фил
  • 1 пециво
  • за прв фил
  • 130мл вода
  • 150гр шеќер
  • 100гр чоколадо за готвење
  • 100гр млечно чоколадо
  • 70гр какао
  • за втор фил
  • 8 жолчки
  • 50гр шеќер во прав
  • 3 лажици рум
  • плус
  • 200гр маргарин

Подготовка

Има многу верзии на оваа чоколадна торта, но не ја сретнав оваа верзија која според мене е најсочна и има најкремаст фил од сите.
Прво го подговтуваме првиот фил. Водата, шеќерот, какаото, чоколадата ги ставаме на тивок оган и мешаме убаво да се соединат. Го оставаме настрана да се излади.
Матиме 8 белки со 200гр шеќер додека не добиеме цврст шлаг. Го додаваме брашното, презлата, пецивото и 4 лажици од првиот фил. Печиме во загреана рерна на 180 степени 20-25мин.

Почнуваме со подготовка на вториот фил. Жолчките ги матиме со шеќерот во прав и румот. Ги ставаме да се варат на пареа. Смесата ќе биде течна, но не грижете се. Маргаринот го матиме пенасто и му го додаваме првиот фил убаво да се соединат и на крај изладените жолчки. Убаво матиме да добиеме прекрасен кремаст фил. Испеченото тесто го сечеме на 3 ленти и го филоваме со филот. Украсуваме по желба.