Испечати

Егзотик торта

Егзотик торта

Состојки

  • за тесто
  • 10 белки
  • 200гр шеќер
  • 250гр сецкани ореви
  • 2 лажици алкохолен оцет
  • 3 лажици брашно
  • малку пециво
  • за прв фил
  • 4 жолчки
  • 4 лажици шеќер во прав
  • 3 лажици густин
  • 100мл млеко
  • 150гр маргарин
  • 1 ванила
  • за втор фил
  • 6 жолчки
  • 4 лажици шеќер во прав
  • 200гр чоколадо за готвење
  • 200гр маргарин

Подготовка

Уште една верзија на Егзотик торта на мој начин.
Се матат белките со шеќерот во цврст снег. Се додава оцетот, брашното, сецканите ореви и пецивото и се меша пополека со дрвена лажица. Тестото се печи во намрсен плех на 180 степени 20-25минути.

Прв фил
Жолчките се матат со шеќерот и ванилата, се ставаат на пареа, а настрана густинот се меша со млекото, се додава на жолчките и се вари крем. Изладениот крем се додава на 150гр изматен маргарин.
Втор фил
Се матат жолчките со шеќерот, се варат на пареа, се додава и чоколадото да се добие мазен крем. Се остава кремот да се олади и се соединува со предходно изматен 200гр маргарин. Тестото се сечи на 3 ленти и се филова наизменично со двата фила.