Испечати

Видео рецепт: Кинеска пилешка салата

Видео рецепт: Кинеска пилешка салата

Состојки

  • За САЛАТАТА ќе ви треба (1 шолја=240 мл):
  • 500 гр. пилешки стек
  • Ајсберг или кинеска марула
  • малку црвена зелка
  • 2 мали лукчиња
  • 1 краставица
  • 1/3 шолја бадеми
  • За ПРЕЛИВОТ ќе ви треба:
  • 3 лажици темно сусамово масло
  • 1/4 шолја вински или оризов оцет
  • 1/4 шолја растително масло
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка сол
  • прстофат мелен бибер

Фичо ќе подготви пилешка салата на кинески начин, со слатко-кисел прелив од масло од сусам.

Подготовка

Чекор 1: Пилешкото месо ставете го да се вари во солена вода.

Чекор 2: Исецкајте го Ајбергот, изрендајте ја зелката, додадете го исецканото лукче и краставицата и измешајте ги. Додадете ги и сецканите бадеми.

Чекор 3: Во сад ставете ги сите состојки за преливот и убаво измешајте ги.

Чекор 4: Пилешкото искинете го на парчиња, или исечкајте го и соединете го со салатата и преливот.

Чекор 5: Сервирајте!

СОВЕТ: Внимавајте, за да го добиете автентичниот вкус, треба да користите темно сусамово масло.