Пралини со путер од кикирики
Состојки
- 200гр путер од кикирики
- 50гр несолен путер
- 200гр шеќер во прав
- 300гр млечна милка чоколада
- 50гр темен шеќер
Подготовка
Во калап за мафини се ставаат корпиците, потоа се топи чоколадото, се мачкаат корпиците со чоколадо и се става во фрижидер да се стврднат. Во лонец се ставаат путерот од кикирики, путерот и темниот шеќер на умерена температура и непрестано се меша, додека смесата не се стопи и изедначи. Потоа го тргаме од шпорет и постепено го додаваме шеќерот во прав и мешаме додека смесата не се соедини. Во претходните стврдани калапи ставаме од смесата со лажичка и со преостанатата чоколада ги полеваме одозгора. Пак ги ставаме во фрижидер да се замрзнат