Лута пица
Состојки
- тесто
- 15гр свеж квасец
- 1/2лажиче сол
- 1/4лажиче шеќер
- 40гр стопен путер
- 100мл млеко
- 150мл кисела вода
- 400-450гр брашно
- лут кечап, шампињони, 1 лута пиперка, кулен, кашкавал, оригано, печеница
Подготовка
Како голем љубител на луто денес ја правев оваа лута пица.
Прво се замесуваат состојките за тесто во една вангличка.Тестото нека биде намеко замесено.
Се остава да кисни 1 час.
Потоа се размесува, се дели на 3-4 топки, се во зависност колку сакате да е дебела и голема пицата.
Јас го поделеив на 4 дела, бидејќи сакам танка пица.
Во загреано тавче се става расуканото тесто, се премачкува со лут кечап, се наросува со оригано, се реди со шампињони, печеница, па кашкавал, парчиња лута пиперка и кулен.
Одма оди на печење во релна околу 7-8 минути на 230 степени.
Секако остатокот од тесто може да биде направено по ваш вкус со избрани состојки.