Кростата со крема од бело чоколадо и желе од јагоди
Состојки
- Бисквит
- 190гр. брашно
- 40гр. густин
- 90гр. шеќер во прав
- 100гр. омекнат путер(собна температура)
- 1 јајце
- 1 ванила
- прстофат сол
- Крема
- 400мл. млеко
- 3 жолчки
- 80гр. шеќер
- 65гр. брашно
- 1 ванила
- 100гр. бело млечно чоколадо
- Желе од јагоди
- 250гр. јагоди
- 2 фолии желатин
Подготовка
Бисквит
Во сад измешајте ги брашното, шеќерот во прав, ванилата, густинот и прстофат сол.
Додајте го омекнатиот путер и јајцето и замесете тесто.
Завиткајте го тестото во најлонска фолија и оставете да отстои во фрижидер 30минути.
По половина час извадете го тестото од фрижидер и меѓу 2 листа хартија за печење расукајте го во кора.
Калапот за кростата премачкајте го со путер и набрашнете го.
Ставете ја кората за бисквит во калапот и покријте го со хартија за печење.
Врз хартијата ставете зрна грав и ставете да се пече на 180 степени, 25 минути.
Испечениот бисквит оставете го да се олади.
Крема
Со жица изматете ги жолчките, шеќерот и ванилата.
Додајте го брашното и измешајте убаво да нема грутки.
Потоа постепено додавајте го стопленото млеко и мешајте.
Вака изматената смеса ставете ја во касерола на оган и мешајте додека кремата почне да се згустува.
Тогаш додадете го чоколадото и мешајте додека истото се растопи.
Оставете ја кремата да се олади, а потоа нанесете ја врз бисквитот.
Ставете ја кростатата во фрижидер 1 час, за да се стегне кремата.
Желе од јагоди
Фолиите желатин ставете ги во ладна вода да омекнат.
Јагодите изблендирајте ги и ставете ги во сад на оган да се загреат, но не и да зовријат.
Во загреаните стоплени јагоди додајте ги омекнатите и исцедени од вода фолии желатин.
Промешајте желатинот да се растопи.
Со желето прелејте ја кростатата и оставете во фрижидер да се стегне.