Крем колач со јагоди (без печење)
Состојки
- 3 пакувања пишкоти (3х21 парче) ~ 300 гр
- малку млеко (за пишкотите)
- Фил од јагоди
- 500 гр јагоди
- 6 лажици шеќер
- 500 мл млеко
- 5 лажици густин
- 2 пакетчиња ванилин шеќер
- 200 мл слатка павлака
- За одозгора
- 200 мл слатка павлака
Подготовка
Прво подгответе го филот.
Јагодите испасирајте ги и ставете ги со 3 лажици шеќер да провријат. Не им треба долго, мах 5 минути на јак оган да бидат.
Густинот растворете го малку млеко, а остатокот млеко со 3 лажици шеќер и ванилиниот шеќер ставете ги да зовријат. Сварете крем со густинот и покријте го со пластична фолија за да не фати коричка.
Оставете ги да се оладат и кремот и јагодите.
Изладената слатка павлака изматете ја, па додавајте постепено од кремот со густин, постојано мешајќи со миксер. На крај додадете ги и јагодите и убаво измешајте.
Пишкотите потопувајте ги млеко (набрзина, да не впијат премногу млеко) и наредете ги 7х3 во еден ред. Премачкајте со 1/2 од филот. Наредете уште еден ред пишкоти, па втората половина од филот.
Изматете ја и останатата слатка павлака и премачкајте го целиот колач.
Пријатен апетит!