Испечати

Чизкејк со рикота и желе од јагоди

Чизкејк со рикота и желе од јагоди

Состојки

  • подлога
  • 250 гр чоколадорани интегрални колачи со вкус на портокал
  • 125 гр маргарин
  • фил
  • 250 гр рикота сирење
  • 2 јајца
  • 125 гр шеќер
  • 1 ампула екстракт од цитрон
  • прелив
  • 100 гр желе од јаготки
  • 6 големи јаготки

Подготовка

Иситнете ги колачите во сецко или пак едноставно ставете ги во кеса и со тврд предмет издробете ги убаво.
Стопете го маргаринот и додадете го во издробените колачи.
Измешајте убаво и рапслескајте ја смесата во намастен калап за тарт рамномерно по дното и страните.

Изматете ги јајцата со шеќерот, додека истито се растопи. Додадете го екстрактот и рикота сирењето и матете уште малку додека не добиете убава кремаста структура.
Смесата сипете ја во тавата обложена со подлогата.
Ставете да се печи на 160С околу 25 мин. Кога малку ќе насрасни и зацврсти, веќе е готово. Оставете да се лади додека го спремате преливот.

Содржината од кесичката растворете ја со половина вода од таа која налага упатството. Оставете кратко и од време на време мешајќи да почни да се згуснува и со неа прелијте одозгора. Предходно изецјакте ги јаготките и наредете ги врз печениот чизкејк.
Ставете во фрижидер убаво да се стегни пред да ја послужите.