Испечати

Комбинирана торта со јагоди и урда

Комбинирана торта со јагоди и урда

Состојки

  • тесто
  • 5 белки
  • 3 жолчки
  • 6 лажици шеќер
  • 100 гр рендано чоколадо
  • 1 лажица брашно
  • 1 пакетче пудинг од јагоди
  • Фил 1
  • 125 гр маргарин
  • 125 гр шеќер во прав
  • 400 гр несолена урда
  • 80 гр рендано чоколадо
  • 100 гр сецкани јагоди
  • Фил 2
  • 300 мл млеко
  • 125 гр шеќер
  • 1 пакетче пудинг од јагоди
  • 2 жолчки
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 100 гр бело чоколадо
  • 125 гр маргарин
  • декорација
  • 2 пакетчина шлаг пена
  • 200 мл ладно млеко
  • 100 гр јагоди
  • 20 гр рендано чоколадо
  • потребно е уште 150 гр јагоди

Подготовка

1. Изматете ги белките во цврст шам со постепено додавање на шеќерот, а потоа една по една додавајте ги жолчките и продолжете со матење. Додадете ги ренданото чоколадо, брашното и пудингот и со мешалка полека промешајте.

2. Смесата нанесете ја во тркалезен калап со број 26 и печете на 200 степени околу 25 минути. Печениот пандишпан оставете го да излади, па потоа пресечете го на половина.

3. Фил 1
Во длабок сад матете ги маргаринот и шеќерот во прав додека се соединат. Постепено додавајте ја несолената урда и матете повторно смесата да се соедини. Потоа се додава ренданото чоколадо и сецканите јагоди и се меша со лажица.

4. Фил 2
Млекото (200мл), шеќерот и ванилиниот шеќер ставете ги да зовријат. посебно соединете ги жолчките, 100 мл млеко и пудингот и додадете ги во зовриеното млеко и мешајте додека се згусни. Додека е жежок пудингот додадете го белото чоколадо искршено на парчиња и мешајте додека да се стопи. Во друг сад изматете го маргаринот и додадете го изладениот пудинг и матете смесата да се изедначи.

5. На послужавник ставете го првиот пандишпан, премачкајте го првиот фил и наредете ги 150 гр јагоди сечени на листови. Потоа премачкајте 2/3 од вториот фил и ставете го вториот пандишпан. Со преостанатата 1/3 од вториот фил премачкајте ја целата торта и оставете ја во фрижидер малку да се стегне.

6. Во меѓувреме изматете го шлагот со млекото, премачкајте ја тортата и декорирајте со јагоди и рендано чоколадо.