Испечати

Мафини со јагоди и чоколада

Мафини со јагоди и чоколада

Состојки

  • 3 мали јајца
  • 140 гр шеќер
  • 1 ванилен шеќер или екстракт од ванила
  • 150 гр путер омекнат на собна температура
  • 150 мл млеко
  • 200 гр сецкани јагоди
  • 100 гр чоколадни капки
  • 320 гр брашно
  • 1(10 гр) прашак за пециво
  • 1/4 лажиче сода бикарбона

Подготовка

Путерот, шеќерот и ванилата изматете ги во кремаста смеса. Додавајте ги јајцата едно по едно и постојано матете ги да се соединат во смесата. Додајте го млекото и со најмала брзина на кратко изматете го.
Брашното, пецивото, содата и чоколадните капки измешајте ги и додајте ги во смесата и мешајте со шпатула или лажица. Додајте ги и јагодите и повторно измешајте.
Во калапот за мафини ставете хартиени корпички и наполнете ги со смесата до горе. Ставете ги да се печат во загреана рерна на 170 -180 степени околу 30 мин, а потоа исклучете ја рерната и оставете ги уште 5-6 минути.
Извадете ги, оставете ги целосно да изладат и послужете ги.
Од оваа смеса ми испаднаа 15 мафини.