Видео рецепт: Ловечки компири
Состојки
- 800 гр. компири
- 100 гр. сланина
- 1 чешне лук
- 40 гр. путер
- 2 лажици брашно
- 250 - 300 мл. млеко
- 100 гр. кисела павлака
- малку копар
- малку магдонос
- сол и црн бибер
Фичо ќе ни покаже подготовка на компири на ловечки начин, во бешамел сос, со павлака и пржена сланина.
Подготовка
Чекор 1: Компирите излупете ги и сварете ги.p>
Чекор 2: Сланината ситно исецкајте ја и запржете ја на путерот заедно со лукчето. Извадете ја од садот и тргнете ја на страна.
Чекор 3: Во маснотијата во која се пржеше сланината додадете го брашното, пропржете го кратко и додадете го млекото. Мешајте постојано за да не се направат грутчиња во бешамел сосот.
Додадете ја павлаката, малку магдонос и зачинете со сол, бибер и малку копар по вкус.
Чекор 4: Компирите измешајте ги со сосот и наросете пржена сланина. Сервирајте.
СОВЕТ: Наместо со млеко, сосот може да го подготвите со бујон, за да добиете поинаков вид на сос.