Ориз тава со зеленчук и чадено месо
Состојки
- 1 главица кромид
- 3 чешниња лук
- 1 мало стебленце целер
- 2 моркова
- 1/2 тиквичка
- 5 помали компири
- 1 домат
- 7 парчиња аспарагус
- неколку гранчиња магдонос
- 5 раце ориз
- 350 чадено месо
- по потреба мешан сув зачин, масло, црн бибер
Подготовка
Најпрвин месото ставете го да се потсвари.
Во тавата во која ќе го спремате ручекот ставете масло да се загрее.
Додајте ги сецканиот кромид, сецканиот лук, целер и морковот исечен на кругови.
Пржете додека кромидот подомекне, па додајте ја ренданата тиквичка, компирите исечени на коцки и сецканиот домат.
Откако ќе се пропржи се заедно додајте го оризот и сецканиот магдонос.
Зачинете со мешан сув зачин и црн бибер.
Промешајте убаво и налејте топла вода.
Одозгора наредете го аспарагусот исечен на помали стапчиња и свареното чадено месо.
Откако ќе зоврие водата ставете ја тавата во рерна на 200 степени и печете додека водата испари.
Вака спреманата тава послужете ја со свежа салата.