Раскошна кремаста торта
Состојки
- Потребно за пандишпан
- 4 белки
- 6 лаж шеќер
- 6 лаж мелени бисквити
- 2 лаж какао
- Потребно за крем 1
- 700 мл млеко
- 10 лаж шеќер
- 6 лаж густин
- 125 гр маргарин или путер
- 1 бела чоколада
- 50 гр ореви или лешници
- по потреба шеќер во прав
- потребно за крем 2
- 500 мл млеко
- 7 лаж шеќер
- 2 пудинга од чоколада
- 125 гр маргарин или пудинг
- 200 гр чоколадо
- по потреба шеќер во прав
- за жолчки на пареа
- 12 жолчки
- 5 лаж шеќер
- за премачкување на корите
- 200 мл слатка павлака
- 1 бела чоколада
- 2 лаж путер од кикирики
- потребно и 200 мл изматена слатка павлака
Подготовка
Белките ги матите со шеќерот во цврст крем, потоа ги додаваме мелените бисквити и какаото промешуваме со лажица. Печеме во тавче 24 см на 220 степени.
Правиме уште два вакви пандишпани.
Подготовка на жолчките на пареа.
Жолчките ги промешуваме со шеќерот. Кремот го вариме на пареа на умерена температура додека да се згустат.
Подготовка на крем 1
Половината од млекото заедно со шеќерот го ставаме да зоврие во преостанатото го раствараме густинот и го додаваме во врелото млеко да се згусти кога е густ кремот ја додаваме чоколадата и тргаме да се олади кремот. Кога ќе се олади кремот го соединуваме со претхотно изматен маргарин со половина од жолчките на пареа. Пробуваме ако е потребно додаваме шеќер во прав и пак промешуваме ги додаваме и сецканите ореви или лешници по ваш вкус
Подготовка на крем 2
Во половината од млекото додаваме шеќер и го оставаме да зоврие. Во преостанатото го раствараме пудингот и го додаваме во зовриеното млеко и мешаме додека да се згусти и ја додаваме чоколадата мешаме да се растопи и тргаме на страна да се излади.
Изладениот крем го соединуваме со претходно изматен маргарин со преостанатите жолчки на пареа проверуваме дали е доволно благ кремот ако е потребно додаваме шеќер во прав.
Подготовка на премазот на корите.
Слатката павлака ја загреваме, но внимаваме да не проврие. Ја додаваме чоколадата и путерот од кикирики мешаме да се растоп. Тргаме да се излади кога е изладено го матиме со миксер да се згусти.
И ги премачкуваме корите.
ФИЛУВАЊЕ
Кора, половината од крем 1, еден слој од изматената слатка павлака, кора, целиот крем 2, слатка павлака, кора и втората половина од крем 1 . Убаво измазнете и доколку ви останала слатка павлака декорирајте по ваша желба.