Свинско со рузмарин
Состојки
- 7-8 парчиња свински кременадли без коска
- неколку гранчиња свеж рузмарин
- 1 главица лук
- по потреба маслиново масло
- половина чаша бело вино
Подготовка
Парчињата место наросете ги со сол, бибер и мешан сув зеленчук. Оставете малку да ги впијат зачините. Во тавата во која сте одлучиле да го печето месото обложете ја со алуминиумска фолија, притоа внимавајте фолијата да е поголема и да излегува преку краевите на тавата. Парчињата месо наредете ги едно до друго. Помеѓу нив ставете неколку гранчиња свеж рузмарин и чешниња лук кои не мора да се чистат од лушпата само притиснете ги со нож. Налејте малку маслиново масло и половина чаша бело вино (околу 100 мл)
Затворете ја фолијата внимателно од сите страни и печете на 170-180 мин час и половина.
Како прилог може да искомбинирате пире од компири или само мешан варен зеленчук. Сеедно што ќе одлучите во секоја комбинација е многу, многу вкусно.
Добар апетит