Парена торта - Ореварка
Состојки
- 10 јајца
- 10 лажици шеќер
- 10 лажици вода
- 19 лажици гриз
- 200 гр мелени ореви
- 10 лажици брашно
- 1 ванила
- 1 пециво
- За шербет
- 1 кг шеќер
- 1 литар вода
Подготовка
Јајцата се матат со шеќерот. Се матат подолго, убаво да се наполни ванглето во кое матите.
Додавајте вода лажица по лажица.
Исклучете миксерот и додавајте пополека гриз и брашно. Додадете ги паковките ванила и пециво.
На крај промешајте ги оревите и изедначете ја смесата со шпатула.
Прелејте ја смесава во намастен плех. Печете во вжештена рерна на 200 степени.
Шербетот варете го на стандарден начин, шеќерот и водата во тенџерче да провријат. По вкус додајте и лимонче.
Попарете ја тортата. Едното топло, едното ладно.