Испечати

Парена торта - Ореварка

Парена торта - Ореварка

Состојки

  • 10 јајца
  • 10 лажици шеќер
  • 10 лажици вода
  • 19 лажици гриз
  • 200 гр мелени ореви
  • 10 лажици брашно
  • 1 ванила
  • 1 пециво
  • За шербет
  • 1 кг шеќер
  • 1 литар вода

Подготовка

Јајцата се матат со шеќерот. Се матат подолго, убаво да се наполни ванглето во кое матите.
Додавајте вода лажица по лажица.
Исклучете миксерот и додавајте пополека гриз и брашно. Додадете ги паковките ванила и пециво.
На крај промешајте ги оревите и изедначете ја смесата со шпатула.
Прелејте ја смесава во намастен плех. Печете во вжештена рерна на 200 степени.

Шербетот варете го на стандарден начин, шеќерот и водата во тенџерче да провријат. По вкус додајте и лимонче.
Попарете ја тортата. Едното топло, едното ладно.