Испечати

Медитеранска тестенина

Медитеранска тестенина

Состојки

  • 50 мл. маслиново масло
  • 100 гр. млад кромид
  • 200 гр. искостени црни маслинки
  • 150 гр. сув патлиџан
  • 1 зеленчукова коцка за буљон
  • 500 мл. вода
  • 1 лажица капари
  • според ваша оценка бадемови листови
  • 500 гр, тестенина

Подготовка

Во потрга како да ги употребам сувите патлиџани, оти нели еве полека ќе стигне и за нова реколта, го имам овој рецепт кој еве вам сега ви го презентирам. Овде царува сувиот патлиџан... прекрасно на вкус, прекрасно....
Постапка
- Според упатството на кесата сварете ги од вас изберениете тестенини. Треба да се ал-денте.
1. На маслиновo масло кратко пропржете го младиот кромид, додадете го насецканиот сув патлиџан и искостените насецкани маслинки. Пропржете. Залеје со 500 мл., вода, овде ставете ја коцката за да се добие тој зеленчуквиот буљон, додадете ги капарите и оставете тивко нека крчкат се додека не се целото тоа спои и испари водата, но не до крај.
Измешајте со веке сварените тестенини или пак засебно сервирајте прво тестенината па потоа додадете од сосот. Посипете со бадем исечен на листови, а за да добијат по интензивен вкус можете претходно да ги потпечете на сува тава.
Напомена
Ако немате капари,  не е задолжително, ги пробав и без нив, не се менува битно вкусот.
Ако немате ниту пак бадем, изоставете го, но секако дека е волшебно она крцкањето додека јадете.
Доколку ви е многу по целиот рецепт да спремите слободно преполовете состојките.
Пријатен апетит!