Испечати

Јајца во бешамел сос

Јајца во бешамел сос

Состојки

  • 8 јајца
  • 40 гр. путер
  • 150 гр. ориз
  • 300 мл. вода
  • 20 гр. пармезан
  • 1 лажица сецкан магданос
  • Бешамел
  • 50 гр. путер
  • 30 гр. брашно
  • 500 мл. млеко
  • 1 лажица сув зеленчук
  • 100 мл. слатка павлака или павлака за готвење
  • 1 лажица сок од лимон
  • на вкус бибер, сол

Подготовка

1. Јајцата сварете ги, но не тврдо. Внимателно излупете ги.

2. Бешамел
Прво го спремате бешамелот
- Во сад загрејте го путерот, додадете го брашното и сосема кратко запржете го. Залејте со ладното млеко, додадете го сувиот зеленчук и постојано мешајки го нека вари околу 5 мин се додека сосот не се згусти. Додадете го лимоновиот сок, павлаката, само промешајте и тргнете настрана.

3. Во посебен сад ставете го путерот да се стопи и загрее, на него кратко пропржете го оризот и додадете 300 мл. вода. Посолете на вкус и оставете да се свари, но ал-денте (недоварен). Во него ставете го исецканиот магданос.
4. Вака спремениот ориз префрлете во сад во кој ќе го печете. Врз него наредете ги јајцата, прелејте со бешамел сосот и посипете со пармезанот.
Ставете во претходно загреана рерна на 220 степени да се печи околу 15 мин.
- Сервирајте го како самостален ручек и салата, а можете да го збогатите и со некоја шунка.
Напомена
-Како што напишав во рецептот погоре јајцата се цели, да има на секој по едно, но денеска јас приготвив од помалку јајца и ги секов на половина.
-Велам јајцата да не бидат тврдо варени бидејки потоа тие се доваруваат, но се однесува само за целите јајца.