Испечати

Солена торта со кељ

Солена торта со кељ

Состојки

  • 5 јајца
  • 8-10 листови кељ
  • 2 поголеми моркови
  • 1 главица бучински кромид
  • 100 гр салама
  • 5 варени јајца
  • по вкус сол
  • по вкус црн бибер
  • 2 лажици презла
  • декорација по желба

Подготовка

1. Листовите кељ се мијат и се обаруваат неколу минути во зовриена вода со малку сол.

2. Кромидот ситно се сечка и се пржи во тава на оган на умерена температура. Морковот се ренда и се додава во тавата со кромидот. Се пржат заедно и се зачинува по вкус. Се трга на страна да се излади.

3. Ги делиме жолчките од белките. Пенесто се матат жолчките, се додаваат (претходно пржени) кромидот и морковите, сечканата салама, сечканите варени јајца ( јас ги оставив варените жолчки цели, а белките ги исечкав )и презлата. Смесата убаво се промешува.

4. Во друг сад убаво се матат белките, да се добие цврст снег и се мешаат со добиената смеса.

5. Калапот се премачкува со масло и презла (откако ќе се испечи, полесно се одвојува од калапот и има крцкава вкусна кора). Потоа на дното и странично се редат обарените листови кељ и внимателно се става од смесата и на крај повторно одозгора се редат листови кељ, се премачкува со масло.

Се печи во загреана рерна на 180 степени околу 45-50 минути.

Јас декорирав со рендано сирење, потпечен сусам и црвен пипер.