Испечати

Посни фурнаринки со палента

Посни фурнаринки со палента

Состојки

  • тесто
  • 260 гр брашно
  • 70 гр палента
  • 60 мл масло
  • околу 150 мл вода
  • 70 гр потпечен сусам
  • 1 лажица мелено ленено семе
  • 1 лажиче кари
  • 1 лажиче сол
  • половина лажоче шеќер
  • половина кесичка сув квасец
  • за премачкување
  • 1 лажица масло
  • 2 лажици вода

Подготовка

Фурнаринките се многу вкусни и крцкави, можете да ги комбинирате со разни салати и сосови или да ги приготвите за лесна вечера.

1. Во мал сад меленото ленено семе го полеваме со малку вода, се промешува и го оставаме да згусне.

2. Во сад за месење ги ставаме брашното и палентата, ги промешуваме.

3. Ги додаваме маслото, лененото семе, една лажичка кари, една лажичка сол, половина лажичка шеќер, сусамот и половина кесичка сув квасец и со млака вода замесуваме тесто. Тестото го оставаме на топло најмалку половина час или додека нарасне.

4. Го размесуваме тестото и го делиме на три еднакви делови. Од секој дел расукуваме не многу дебела кора и вадиме форми по желба. Формите ги редиме во тепсија обложена со хартија за печење и ги премачкуваме одозгора со масло и со вода.

Печеме во загреана рерна околу 20 минути на 200 степени.