Испечати

Ла фиеста колач

Ла фиеста колач

Состојки

  • Тесто
  • 1 јајце
  • 50гр шеќер
  • 175 гр брашно
  • 75 гр путер
  • 30гр какао
  • 2 кисели јаболки
  • 40 гр крупно мелени ореви
  • 1 лажиче цимет
  • Прелив
  • 2 јајца
  • 70 гр шеќер
  • 30гр брашно
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 лажица масло

Подготовка

Во длабок сад ги ставаме брашното, шеќерот, какаото и путерот. Јајцето го кршиме и го додаваме во садот. Со рака замесуваме тесто и го ставаме садот 30 минути во фрижидер.
Изладеното тесто го размесуваме и на набрашнета работна маса со сукалка размесуваме кора. Ја ставаме во тава 26 намрсена со масло или путер, покријте и околу 1 см од страничниот дел од тавата.
Јаболките ги лупиме и ги сечеме на тенки кришки. Парчињата јаболки ги редеме скалесто во круг врз кората. Ги наросуваме со мелените ореви и со циметот.
Во друг сад ги кршиме јајцата, го додаваме шеќерот, ванилиниот шеќер и маслото и мешаме со жица за матење додека не се растопи шеќерот.
Го додаваме брашното, мешаме додека смесата не се соедини и ја нанесуваме во тавата врз јаболките.
Печеме 40 мин на 180 степени.