Испечати

Видео рецепт: Бинго торта

Видео рецепт: Бинго торта

Состојки

  • За ТЕСТО ќе ви треба:
  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 2 лажици брашно
  • 1 лажица масло
  • 1 лажица какао
  • 10 лажици мелени ореви
  • За ПРВИОТ ФИЛ ќе ви треба:
  • 350 гр. мелени бисквити
  • 250 мл. сок од портокал
  • 250 гр. путер
  • 250 гр. шеќер во прав
  • За ВТОРИОТ ФИЛ ќе ви треба:
  • 3 пудинга од ванила
  • 900 мл. млеко
  • 250 гр. путер
  • 200 гр. шеќер
  • 100 гр. чоколадо за готвење
  • Ќе ви треба и:
  • 2 кутии (200 гр.) пишкоти
  • 2 кутии (250 гр.) ресана колачи
  • 300 мл. сок од портокал
  • За ДЕКОРАЦИЈА ќе ви треба:
  • 500 мл. слатка павлака

Денес ќе готвиме заедно со Маја, готвач член на нашата веб-страница. Маја ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Бинго торта.

Богата торта со чоколадо, ресана колачи, пишкоти и сок од портокал. Веројатно заради богатите состојки го добила името Бинго.

Подготовка

Чекор 1: Најпрво подгответе ги филовите, за да има време да се изладат пред филување. Изматете го путерот со шеќерот во прав.
За подготовка на првиот фил измелете ги бисквитите и додадете го сокот од портокал. Додавајте го постепено за да добиете убава смеса. Потоа додадете половина од изматениот путер со шеќерот во прав и убаво соединете.

Чекор 2: На оган ставете 700 милилитри млеко, а во преостанатото разматете ги пудинзите. Кога ќе зоврие млекото додадете ги разматените пудинзи. Оставете го да се олади и во оладениот пудинг додадете половина од изматениот путер со шеќер во прав и соединете ги. Поделете го филот на два дела. Растопете чоколадо за готвење на пареа и додајте го во едниот дел.

Чекор 3: Рерната загрејте ја на 180 степени. Измелете ги оревите.

Пенесто изматете ги јајцата со шеќерот за тестото. Кога волуменот ќе се зголеми додадете го маслото, просеаното брашно, какаото и оревите. Смесата истурете ја во Ростерот и печете 20 минути. По печењето извадете го тестото од тавата и оставете да се излади.

Чекор 4: Филувањето направете го по следниот редослед:

Започнете со тесто, над него првиот фил со бисквити, ресана колачите во 4 реда, па над нив филот од чоколадо.

Потоа се на ред пишкотите кои прво ќе ги натопите во сок од портокал.

На крај премачкајте го жолтиот фил.

Чекор 5: Изматете слатка павлака, па премачкајте ја и декорирајте ја тортата по желба.

СОВЕТ: Оставете да отстои неколку часа во фрижидер, а потоа сервирајте, за да може да исечете убави парчиња. Оваа торта е Бинго за секоја голема прослава.