Испечати

Кифлички со ржано брашно

Кифлички со ржано брашно

Состојки

  • 300г ржано брашно
  • 200г брашно тип 500
  • 1/2 коцка свеж квасец
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажиче шеќер
  • 200 до 250мл вода зависи од брашната
  • За премачкување 100г путер
  • За наросување лен, сусам,ким по желба

Подготовка

Коцката квасец полијте ја со 50мл топла вода и малку шеќер. Кога ќе стаса, истурете го квасецот врз мешавината од двете брашна, малку сол и постепено додавајте млака вода. Почнете со 200мл доколку е малку додадете уште за да добиете не лепливо брашно. Не очекувајте да е многу меко бидејќи мешавината со ржано брашно дава малку тегаво тесто.
Оставете го да одстои повеќе од 1 час. Размесете го тестото и формирајте топчиња. Од секое топче расукајте лист и премачкајте го со омекнат путер. Завиткајте и формирајте кифлички по ваша желба за форма. Наредете ги кифличките со путер премачкан плех. Оставете ги 15тина минути покриени на одморат. Премачкајте ги со малку растопен путер и вода и наросете ги со лен, сусам или ким по желба. Печете ги на 220 степени околу 30 минути. Печените кифлички попрскајте ги со вода и покријте ги со крпа за да омекнат дополнително. Добар апетит