Испечати

Марципан штангли (посно)

Марципан штангли (посно)

Состојки

  • 100 мл вода
  • 270гр шеќер
  • 120гр маргарин
  • 150гр мелени бисквити
  • 150гр мелени ореви
  • 2лажички рум
  • за глазура
  • 120гр црно чоколадо
  • 2 лажици масло

Подготовка

Зошто се викаат колачиве марципан и јас не знам, бидејќи немаат ни М од марципан, а дека се многу вкусни тоа знам...

Посни колачи со арома на рум.

Во касерола се ставаат водата и шеќерот на тивок оган 2-3 минути да провријаат. Се додава и маргаринот и врие уште 1 минута.
Се трга од оган се подизладува па се додаваат румот, бисквитите, оревите.
Убаво сето се промешува и млаката смеса се нанесува на даска за колачи или во плехче.
Убаво се израмнува.
Се топи над пареа чоколадото со маслото и се прелева колачот.
После неколку часа се сечи на штангли, се декорираат по желба и се сервираат,