Испечати

Смокварки мафини (посно)

Смокварки мафини (посно)

Состојки

  • 350гр. брашно
  • 1/2 прашок за пециво
  • 200гр. шеќер
  • 50гр. суво гројзе
  • 100гр. мелени лешници(ореви или бадеми)
  • 150гр. зејтин
  • 250мл. кисела вода
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 18 свежи смокви
  • глазура
  • 50гр. чоколада за готвење
  • 2 лажици масло

Подготовка

За подготовка на овој рецепт ви е потребно малку време,свежи смокви знам дека се тотално вон сезона моиве се од замрзнувач кои ги ставам за подготовка на штрудлички и други рецепти со смокви како и за овие преубави мафини.
Подготовка.
1. Сите суви состојки ги мешаме во пластичен сад. Киселата вода и маслото постепено ги додаваме и мешаме со маталка(рачно). Смесата треба да ни биде мазна и малку по густа од смеса за палачинки, значи доколку ви е погуста слободно додадете вода.

2. Во силиконскиот калап предходно намрсен со помош на силиконска четка ставаме по една смоква и налеваме од смесата колку да се прекрие смоквата(не ги полнете мафините до крај).

3. Печеме на 180степени околу половина час. Ги вадиме мафините оставаме да се оладат и ги полеваме со глазура од растопена чоколада на пареа со малку масло.
Декорираме со јаткасти плодови(ореви,лешници,бадеми).
Добар апетит!!!