Испечати

Солза ролат

Солза ролат

Состојки

  • тесто
  • 2 жолчи
  • 3 белки
  • 2 лажици шеќер
  • 2 лажички какао
  • 2 лажици масло
  • 1 лажица млеко
  • 2 лажици брашно
  • 1/4 лажиче пециво
  • фил
  • 1 жолчка
  • 1 пудинг со вкус на ванила
  • 270 мл млеко
  • 110 гр путер
  • 70гр црно чоколадо
  • 2 лажици шеќер
  • 1 бел шлаг
  • 100мл млеко

Подготовка

Прво се мата белките и може да се додаде 1 лажица шеќер, да се добие цврст шам.
Сега се матат жолчките со шеќерот, да се растопи, па се додавата млекото, маслото, какото, брашното, пецивото.
Убаво се промешува и сето се соединува со изматените белки.
Лесно се промешува.
Смесата се истура во мала ростер тава и се печи 20 минути.
Се лади.
Во касерола се ставаат млекото, шеќерот, жолчката, пудингот и се вари до згуснување. Се лади.
Се мати путерот и се додава на изладениот крем.
Од овој фил се трга на страна 1/3 и му се додава растопеното чоколадо.
Сега цела кора се премачкува со жолтиот фил, повеќе во средината а помалку на краевите.
Во средината во форма на валјак се нанесува црниот фил.
Убаво се преклопува тестото, се притискаат кревите да се залепат и се формира солзата.
Се прекрива цел со изматена шлаг пена.
Се чува во фрижидер 1 час, па се сервира.
На здравје.