Испечати

Пита со праз и сусам (посно)

Пита со праз и сусам (посно)

Состојки

  • 500 гр. брашно
  • 40 гр. квасец (пресен)
  • 300 мл. топла вода
  • 200 мл. масло
  • 1 лажиче сол
  • 50 гр. сусам
  • 2 страка праз
  • 1 лажиче шарена сол
  • 1/2 лажиче чубрица
  • 1 киска магдонос
  • сув зачин, ленено семе, прстофат шеќер за нараснување на квасецот

Подготовка

Посна пита која се подготвува без многу мачнотија, а сепак по желба може да варира и во мрсна опција. Убава за појадок или за било кое време во денот.

1. Топлата вода, квасецот и прстофат шеќер се мешаат и отстојуваат малку.

2. Потоа се додаваат маслото, солта, брашното, сувиот зачин, шарената сол и чубрицата. Се меша сето со лажица.

3. Се додава исечканиот на кругчиња праз, исечканиот магдонос (за мрсна варијанта сирење или изварка) и се измесува добро.

4. Во намастена тава бр.30 се плеска рамномерно тестото, се посолува со многу сусам одозгора и малку ленено семе, со прсти се натапкува убаво, и се остава да нарасне 15-20 минути.

5. Се пече на 200 степени 20 минути и уште 10 минути на 180 степени.
Се сече подизладено.
Наместо праз може да се стави пресно кромидче или спанаќ