Хамбургер лепчиња

Состојки
- 850г брашно
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
- 40 г свеж квасец
- 500мл млеко
- 1 лажица мед
- 0,75 дл масло
- За премачкување
- 1 јајце
- малку вода и малку сол
- по потреба/желба сусам
Подготовка
Квасецот ставете го во сад. Додадете го млекото и оставете малце да се стопи квасецот. Се додава се друго и на крај брашното. Се меси тестото убаво и подолго време. Се остава да стаса 1 час.
Се размесува малце и се дели на 4 делови. Од секој дел се прават 4 до 5 топчиња и се стават на плех со хартија. Се сплескуват со рака и се остават пак да стасат 1 сат. Се меша 1 јајце, малку вода и малку сол и со ова се мачкат лепчињата. Се поросуват со сусам. Се печат во загреана рерна на 225 степени 6 до 8 мин.