Испечати

Видео рецепт: Посни полнети крофни

Видео рецепт: Посни полнети крофни

Состојки

  • 500 гр. брашно
  • 100 мл. масло
  • 1 квасец
  • 250 мл. вода
  • 1 кесичка ванилин шеќер (10 грама)
  • 1 лимон
  • За ПОЛНЕЊЕ ќе ви треба:
  • 1/2 тегла домашен мармалад
  • Ќе ви треба и:
  • 400-500 мл. масло за пржење
  • 100 гр. шеќер во прав

Денес ќе готвиме заедно со Маја, готвач член на нашата веб-страница. Маја ќе подготви еден од нејзините најпопуларни рецепти, Посни полнети крофни.

Вкусни крофни со мармалад, а сепак посни. Одлични за сите кои постат во моментот.

Подготовка

Чекор 1: Во 50 мл млака вода ставете го квасецот и ванилиниот шеќер, па почекајте неколку минути да се активира.

Чекор 2: Просејте го брашното и додајте ги квасецот, маслото, остатокот од млаката вода, солта, ренданата кора од лимон и сокот од лимон. Замесете мазно тесто и оставете го да стаса додека да порасне двојно.

Чекор 3: Стасаното тесто поделете го на два дела. Едниот дел расукајте го во потенка кора и со чаша означете кругови. На секој од нив ставете по една лажичка мармалад.

Чекор 4: Втората кора расукајте ја со иста големина како првата и префрлете ја преку неа. Сега со чашата вадете ги крофните и наредете ги на крпа или набрашнета подлога. Оставете ги да стасаат уште 15 минути.

Чекор 5: Убаво загрејте го маслото, потоа пржете ги рамномерно од двете страни.

Чекор 6: Пржените крофни оставете ги на хартиена салфетка.

Потоа сервирајте ги и посипете ги со шеќер во прав.

СОВЕТ: Може да направите и празни крофни од една подебела кора, па по пржењето да ги полните со посен чоколаден прелив со помош на шприц.