Испечати

Коприви со праз и кромид (посно)

Коприви со праз и кромид (посно)

Состојки

  • 1 кг исчистени коприви
  • 1 средна главица кромид
  • 1 страк праз
  • 3 црвени суви пиперки
  • 150 мл вода
  • по вкус сол
  • 1 лажица црвен пипер
  • 1 лажичка мешан сув зачин
  • масло за пржење (околу 50 мл)
  • 1 лажица брашно

Подготовка

Добро познато е дека копривите се доста корисни за крвта и соджат голем процент на железо.
Најпрво копривите ги миеме во 3-4 води и потоа ги попаруваме со врела вода и оставаме да одстојат околу 5 мин. Потоа ги цедиме и ги ставаме во загреано масло. Го додаваме исецканиот кромид, праз и исецканите пиперки. Го додаваме и црвениот пипер и водата. Оставаме сето тоа да се обари т.е омекне и кога водата ќе испари додаваме брашно и пржиме уште 10 мин. Додаваме сол и мешан сув зачин. Пробајте!