Испечати

Ќофтиња од наут и пармезан

Ќофтиња од наут и пармезан

Состојки

  • 400гр. наут од конзерва
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 сува пиперка
  • 3 полни лажици пармезан
  • 1/2 лажичка куркума
  • неколку ливчиња магдонос
  • по потреба сол, црн бибер, масло

Подготовка

Наутот исцедете го од течноста и изблендирајте го.
Префрлете го во сад и додајте го пармезанот, ренданиот кромид, ситно сецканиот лук, сецканата сува пиперка, сецканиот магдонос, куркумата,малку сол(внимавајте со солта бидејќи пармезанот е солен) и црн бибер.
Убаво измешајте ги состојките.

Со рака земајте од смесата и обликувајте ќофтиња.
Пржете ги во загреано масло на средна температура.

Испржените ќофтиња извадете ги на кујнска хартија да се впие вишокот мрснотија и послужете ги со свежа салата.