Испечати

Мојот домашен леб

Мојот домашен леб

Состојки

  • 6 дл млака вода
  • 25 г квасец
  • 2 лајцина сол
  • 2 лајци масло
  • 850 г брашно

Подготовка

Квасецот во става во сад со млаката вода за да се стопи. Се додава сол, масло и брашното постепено. Тестото ќе биди течно. Се остава до стаса 1 до 2 сати. Што појвеќе стасува поубаво е, но најмалце 1 час.
Се истура тестото на маса поросена со брашно и се поросува тестото уште со брасно за полесно да се работи. Се дели на 2 дела и секој дел се прави како леб и се врти едниот дел на едната страна другиот дел на другата страна. Како вртена векна. Се остава да стаса уште 20 мин. Се пеце во загреана рерна на 225 степени 30 мин. Јас ставам тањир со може во рерна полн со вода на дното во релната кога се печи лепцето за да има јака корка.