Испечати

Пржени домашно маринирани печурки

Пржени домашно маринирани печурки

Состојки

  • 500 гр ситни печурки шампињони
  • 5-6 лажици маслиново масло
  • 3 лажици бел оцет
  • 1/2 главица ситно сечкан лук
  • 1 главица ситно сечкан кромид
  • 1 лажичка оригано
  • 1 лажичка мајчина душичка
  • 1/2 лажичка сол
  • 1 лажичка бибер во зрно

Подготовка

1. Печурките ги миеме и ги ставаме во вода што врие да се обарат околу 8-10 минути. Ги цедиме и ги оставаме да се изладат.
2. Во меѓувреме сите состојки, ги ставаме во тегла, ја затвораме теглата и ги промешуваме да се соединат.
3. Ги додаваме печурките, ја затвораме теглата, лесно ја протресуваме и ја оставаме во фрижидер и до 2-3 дена за да се спојат вкусовите.

Доколку сакате можете да ги послужите и вака маринирани, со тоа што треба да ги извадите од фрижидер 10 мин. пред да ги служите.
Јас ги сакам пропржени, па затоа ги истурам во загреана тава и неколку минути ги пропржувам, без да им ставам некакви додатоци.
Пријатен апетит!