Мешана тава со пилешки џигер
Состојки
- 500 гр пилешки џигер
- 1 лажица сенф
- 1 коцка за супа
- 3 морков
- 500 гр компири
- 2 лажици мешан зачин
- 200 гр грашок
Подготовка
Компирите лупени и сецкани на коцки се варат во посолена вода.
Истото важи и за морковите и грашокот.
Се вадат од водата кога се готови со лажица рештека. Во водата во која се вареа се додава коцка за супа и откако ќе зоврие тргнете на страна.
Џигерот се вари и се разделува на парченца. Во намастена тава се редат зеленчуците и џигерот и се зачинува. Магдоносот се сецка на ситно и се попрскува во тавата. Се попрскува со масло и сенф и се полева со течноста во која се вареа. Тавата ставете ја во рерна и печете додека да испари водата.
На здравје