Јунешки гулаш со вргањ
Состојки
- 400 гр. јунешки бифтек
- 150 гр. вргањ
- 1 главица кромид
- 1 морков
- 1 лажица сенф
- 150 мл. вино
- 100 мл. вода
- 50 мл. масло
- 250 гр, ориз со долго зрно за гарнир
- зачини сол,бибер, мешан зачинн, ловоров лист
Подготовка
Го сецкаме ситно кромидот и морковот по можност во сецко и го ставаме во тенџере да се пржи на тивко го додаваме и месото исецкано на коцки и тоа да се запржи. Потоа ги додаваме и печурките (ако се суви предходно накиснати во вода), се убаво запржуваме на тивко. Кога е готово, додаваме вино, вода, сенф и зачини. На тивко динстаме околу два часа (односно зависно од кога ќе биде готово месото). При крај кога е го спремаме оризот во тава со капак или тенџере додаваме 600мл. вода да зоврие го истураме оризот претходно убаво измиен, додаваме малку масло и сол. Кратко врие па го исклучуваме и оставаме оризот да ја впие цела вода.
Сервираме во чинија, првиме прстен од оризот, а на средина го истураме гулашот.
Добар апетит!