Испечати

Полнети крставици на кинески начин

Полнети крставици на кинески начин

Состојки

  • 2 парчиња свежи крставици (средна големина)
  • 1 лажица густин
  • 2 лажици соја сос
  • за фил
  • 200 гр. мелено месо
  • 200 гр. спанаќ
  • 2 чешниња лук
  • 1 кромид кокар (мал)
  • 3 лажици соја сос
  • 1 лажица сусамово масло
  • 1 лажица сув зачин
  • 1 кришка свеж ѓумбир
  • малку куркума, сол
  • 100 гр. ориз

Подготовка

Интересен и не многу сложен рецепт од кинеската кујна, со малку состојки, а со полн вкус. Се мислев дали да го направам и бидејќи им се допадна на моите, не зажалив.

1. Оризот сварете го и оставете го да се цеди.

2. Спанаќот измијајте го, малку бланширајте го додека да омекне и оставете го да се цеди. Откако ќе се исцеди ситно исечкајте го.

3. Кромидот, лукот и ѓумбирот ситно исечкајте ги.

4. Месото ставете го во тенџерче, додајте го спанаќот, кромидот, лукот, соја сосот, сусамовото масло, малку сол, сечканиот ѓумбир, малку куркума и сувиот зачин. Запржете го сето додека да побели месото и да испари водата која ќе ја испуштат состојките.

5. Крставиците излупете ги и издлабете им ја средината. Пред да ги издлабите, оставете кругови крставички за да се стават како капачиња. Наполнете ја длабнатината со филот, ставете ги круговите капачиња и прицврстете ги со чечкалици за да не испадне филот. Извалкајте ги во густин и испржете ги околу 10 минути од сите страни. Пред крај ставете ја издлабената средина од крставиците и 2-те лажици соја сос и пропржете уше малку.

Полнетите крставици исечете ги на кругови и послужете ги со сварениот ориз.
По желба крставиците може да ги замените со тиквички.
Вкусно и интересно.
На здравје!