Торта со кафе и чоколадо
Состојки
- Тесто
- 4 јајца
- 180гр шеќер
- 250гр брашно
- 250мл зејтин
- 200мл варено кафе со млеко
- 25гр какао
- 1 пакетче (8-10 гр) прашок за пециво
- Фил
- 500мл млеко
- 2 лажици густин
- 1 лажица какао
- 100гр чоколадо за готвење
- 100гр шеќер
Подготовка
Во сад го кршиме јајцата, го додаваме шеќерот и матиме со миксер.Откако ќе се измати убаво, шеќерот да се растопи го додаваме маслото, брашното, вареното кафе, какаото, прашокот за пециво и мешаме со жица за матење.
Во тава за печење ја истураме половината од пандишпанот и печеме 10 мин. на 200 степени.
Почнуваме со подготовка на филот.
Во тенџере ги ставаме млекото, густинот, какаото, чоколадото и шеќерот. Непрекинато мешаме со жица се додека не се добие густина како пудинг.
Филот оставаме малку да се излади и го ставаме врз испечената кора од пандишпанот.
Врз него ја истураме останатата половина од пандишпанот и ставаме пак да се печи усте 15 мин. на 180 степени.
Откако ќе биде готова оставете ја на ладно да излади околу 30 мин, да се стврдне филот.
Многу вкусна тортичка ....