Лиснати кифлички со спанаќ
Состојки
- тесто
- 1 кг и 600 гр брашно
- 500 мл кисело млеко
- 500 мл пресно млеко
- 2 лажици зејтин
- 4 лажици шеќер
- 4 лажици сол
- 1 квасец
- фил
- 300 гр спанаќ
- 200 гр сирење
- 2 јајца
- 150 гр маргарин
Подготовка
Се замесува меко тесто од дадените состојки и веднаш се дели на 4 дела. Секој дел посебно се дели на 4 топчиња. Секое топче се расукува во мала коричка која се премачкува со омекнат маргарин и се редат 4 корички една врз друга, а последната останува немачкана. Треба да добиете 4 купчиња со корички.
Се зема едно купче и се расукува во голема кора која де расекува на 16 триаголници,на секој триаголник се става од претходно подготвениот фил и се мотат кифлички.
Кифличките се редат во плех на хартија. Истото се повторува со другите купчиња. Направените кифлички се оставаат да стасат 2 часа во тепсиите.Кога ќе поминат 2 часа се премачкуваат со јајце разматено со малку млеко и се посипуваат со сусам. Почнуваме со печење од првата направена тепсија. Се печат на 200 околу 25-30 минути да добијат убава боја.
Најмеките кифлички што ги имам пробано дефинитивно,може да се полнат со фил по ваша желба. Пробајте нема да згрешите