Шпагети на кинески начин
Состојки
- 200 гр. тенки шпагети
- 200 гр. шампињони
- 2 чешниња лук
- 100 гр. моркови
- 200 гр. тиквичка
- 200 гр. праз
- 100 гр. спанаќ
- 1 лажичка гумбир
- 100 мл. зејтин
- на вкус сув зеленчук
Подготовка
Постапка
- Празот, морковот и тиквичките исечете ги на тенки резанци, печурките на листови. Лукот исечете на ситно.
- Шпагетите или нудлите сварете ги и исцедете, оставете на топло.
- На загреан зејтин кратко запржете лукот, додајте ги резанците од морков, додадете - тргнете и истурете кај шпагетите.
- Во истата тава малку зејтин запржете кратко празот и тиквичките.
- Истата постапка повторете ја со спанакот и печурките
- На крај додадете го ѓумбирот, сосот од соја и сувиот зеленчук, промешајте и целата содржина со шпагетите вратете во тавата, лесно измешајте и кратко загрејте.
Сервирајте така самостојно или со прилог од месо.