Кифли по рецепт на пекара ЛОМ Норвешка
Состојки
- 550 мл топло млеко
- 50гр растопен путер
- 25 гр свеж кавасец
- 1 лажица шеќер
- 1 лажиче сол
- 950-1000гр брашно
- 1 јајце за премачкување
- сусам
Подготовка
Рецептов го најдов на некој сајт и ме заинтересира бидејќи содржи многу малку маснотија.Го пробав и се воодушевив, многу меки, вкусни кифли.
Овие кифли се правеле во пекарата Лом во Норвешка во големи количини.
Во вангличка се ставаат растопениот путер, квасецот, шеќерот и малку брашно.
Нека постои 5 минути па се додава солта и постепено од брашното.
Се замесува средно тесто.
се остава да кисни 30 минути.
Потоа тестото се дели на 3 топки.
Секоја се сучи во коричка па се дели на 12 парчиња, триаголници.
Се виткаат кифли.
Се редат во плех, киснат 20 минути се премачкуваат со изматено јајце, се наросуваат со сусам и се печат на 200 степени околу 20 минути.
Кога се готови по желба се премачкуваат со малку растопен путер.