Испечати

Бургери од булгур

Бургери од булгур

Состојки

  • 2 шољи мелен булгур
  • 6 шољи вода
  • 1 лажичка сол
  • 1 тиквичка
  • 1 поголем морков
  • 2 млади кромитчиња
  • 2 чешниња лук
  • 1 јајце
  • 2 лажици зејтин
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • 4 лажици лебни трошки
  • 1 шоља - 150мл.

Подготовка

Ставете водата да се вари и додадете солта. Откако ќе зоврие ставете го булгурот и варете на умерена температура. Откако и тој ќе зоврие варете го со постојано мешање додека да ја впие целата вода (околу 3-4 минути). Оставете да се излади.
Тиквичката излупете ја и изрендајте ја на крупната страна од рендето. Ставете во цедалка убаво да се исцеди. Морковот исто изрендајте го на крупно. Кромитчињата исечкајте ги ситно, а лукот поминете го низ преса за лук.
Откако булгурот убаво се изладил ставете ги сите состојки и замесете смеса како за плескавици.
Со влажни или намастени раце земајте од смесата и формирајте плескавици, па пржете ги во врел зејтин. Оставете ги на кујнска хартија да се исцеди вишокот од маснотија и послужете ги топли со прилог по ваша желба.

Јас користев темен, мелен булгур (од црвена пченица), а секако дека може да се користи и од другиот, светлиот булгур.
Бургерите правете ги повисоки за полесно да можете да ги вртите при пржењето, инаку може да ви се искршат, распаднат.
Од оваа смеса мене ми излегоа 12 бургери.