Испечати

Полжавчина од кајгана

Полжавчина од кајгана

Состојки

  • 8 мали или 6 големи јајца
  • 2 лажици пармезан
  • 4-5 гранчина магдонос
  • по вкус сол, бибер и рендано морско оревче
  • За полнење
  • 4 - 5 тенки листови шунка
  • 4 - 5 тенки листови кашкавал
  • За декорација
  • 8 мали виршли
  • морков за рогчињата
  • зрна бибер за очите

Подготовка

Декоративни солени полжавчина кои може да си ги правите со вашите дечиња.
Рерната вклучете ја да се загрее на 200 степени.
Хартија за печење искинете ја со вода и истиштете ја. Ставете ја во плехче (35х27).
Во сад со жица иматете ги јајцата, додајте го пармезанот, магдоносот ситно исецкан и зачините по вкус. Истурете ги во плехот и ставете ги да се запечат околу 10-12 мин. Во печењето ќе се направат и меурчина по површината, но нема гајле, кога ке се извади од рерна ќе си спласнат.
Печената кајгана извадете ја од рерната и веднаш покријте ја со најлонска фолија и превртете ја, да биде со хартијата нагоре. Така оставете ја да олади.
Кога е оладена внимателно извадете ја хартијата.
Наредете ги прво парчињата кашкавал, но да бидат малку одалечени и од крајот на кајганата и помеѓу нив за да не се виткаат при виткањето на ролатот.
Одозгора над кашкавалот наредете ја и шунката. Колку парчина ќе ставите зависи од нивната големина.
Со помош на најлонската фолија цврсто завиткајте ролат и стегнете го со истата.
Ставете го во фрижидер да отстои 30-на минути.
Виршлите во тава со малку масло и на тивко пропржете ги но сосема малку колку да зацрврнат. Оставете ги да оладат и исечете ги дијагонално.
Краевите од ролатот израмнете ги и сечите парчина околу 2 цм (куќичката на полжавчината). Јас направив 8.
На секое парче од ролатчината ставајте по една виршла така што исечениот(косиот) дел да зафаќа под ролатчето (куќичката) и зацврстете ги со чепкалки.
На горниот дел од виршлата со помош на чепкалката направите дупчина и ставите по две тенки стапчина исечени од морковот како рокчиња.
За очите, столчете ги зрната бибер, со чепкалката направете дупчина и ставајте по две парченца, со помош на чепкалката.
Ете, ова беше мојата идеа за полжавчината, се надевам ќе ви се допаднат)).