Двобојни колачи со шербет
Состојки
- 40 гр квасец
- околу 2 кг брашно
- 500 гр гриз
- 500 гр млака вода
- 500 гр зејтин
- 2 лажици какао
- Шербет
- 1 ,5 кг шеќер
- 1 ,5 л вода
Подготовка
Месиме тврдо тесто од брашното,гризот,водата и зејтинот. Тестото го оставаме да стаса т.е да се дуплира. Стасаното тесто го делиме на 2 дела. Во едниот дел ставаме какао и месиме да се соедни тестото со какаото.
Со сукало на маса го четвртасто го расукуваме делот без какао, а потоа и делот со какао. Ги ставаме една над друга и виткаме ролат. Од добиениот ролат сечеме парчиња и ги редиме во тава. Печеме на температура од 200 степени 20 мин.
Потоа го подготвуваме шербетот. Во длабок сад го ставаме шеќерот и водата да зовријат. Кога ќе ја добиеме саканата густина на шербетот го тргаме од оган. Изладените колачи ги полеваме со топол шербет.