Слатки перничиња со мед и тиква
Состојки
- 100мл кисела вода
- 100мл млеко
- 1 јајце
- 1лажица свинска маст
- 1лажица мед
- 250гр печена пасирана тиква
- 1 ванила
- 20гр свеж квасец
- 340-380гр брашно
- прстофат сол, цимет
- шеќер во прав
Подготовка
Многу вкусен појадок, слатки перничиња
Во млакото млеко се става квасецот со малку брашно да постои 10 минути.
Потоа во вангличка се ставаат сите состојки и постепено се додава брашно.
Се замесува тесто , кое треба да биде понамеко.
Се остава да одмори 20 минути.
Потоа се сучи кора и се сечи на парчиња по желба.
Се редат на чиста крпа.
Се става палмино масло да се загрее на среден оган и се пржат перничињата да поруменат.
Се редат на хартиени салфети и се посипуваат со шеќер во прав