Испечати

Кифли од компир

Кифли од компир

Состојки

  • 200гр варен компир
  • 100гр брашно (по потреба може и повеќе)
  • 1 лажиче сол
  • 3 лажици рендано сирење
  • 50гр кашкавал

Подготовка

Рецептот го најдов случајно на една страна, многу одамна беше ама го зачував за проба. Не ми беше нешто многу верен ама решив да пробам, па што биде-биде.
Е бидејќи како ново *откритие* барем за мене, решив да го објавам како мој 100-ти рецепт.
Компирот се вари, се гмечи со вилушка и се остава да излади. Ренданото сирење се додава заедно со брашното во изладениот компир. Се замесува тесто. Ако тестото ви е лепливо се додава брашно.
Расукајте ја кората во округла форма и сечете триаголни парчиња (како за соленки)
Јас не сакав да бидат празни, па им ставив по малку кашкавал внатре.
По рецептот кифлите се пржат, ама може и да се печат. Јас се одлучив за втората варијанта. Одозгора ставив малку рендан пармезан измешан со 1 лажиче сусам и малку чиа семе.
Се печат 15 мин. на 200 степени.
Инаку од оваа смеса ми излегоа околу 10-тина кифли-за проба. Наредниот пат дупла доза. Превкусни беа, јас успеав само 1 парче и половинка од синчето што му остана да пробам. Важно децата се најадија. хахаха