Испечати

Кинеска погача од риба и ориз

Кинеска погача од риба и ориз

Состојки

  • 1 парче риба по вкус
  • 200 гр ориз
  • 2 јајца тврдо варени
  • 2 лажици соја сос
  • 1 лажица масло од сусам
  • 1 лимон
  • 1 главица лук
  • 1/2 китка магдонос
  • 1 лажиче црн бибер

Подготовка

Го вариме оризот во посолена вода.
Магдоносот и лукот го сецкаме на ситно.
Рибата ја чистиме и ја отстрануваме коската.
Посолуваме и ја вариме.
Откако е варена рибата ја пасираме и додаваме постепено од оризот и мешавината од лук и магдонос.
Ги додаваме јајцата кои претходно ги изрендавме на јадрата страна на рендето.
Зачинуваме и додаваме соја сос и масло од сусам.
Промешуваме и префрламе во калап за печење.
Се пече 30 минути на тивко.
Штом порумени на површината полејте ја со свежо цеден сок.
Сервирајте топло.Се севира на парче кинеска зелка.
*(Јас немав во моментот па сервирав на обичен лист зелка)
На здравје